Domov Blog Krema za suho kožo Prepoznajte svoj tip kože!

Prepoznajte svoj tip kože!

različni tipi kože

Določitev tipa kože je pomembna z vidika, da lahko zanjo ustrezno skrbimo in jo negujemo

Človek je izjemno kompleksno bitje, ki za svoje zdravje in dobro počutje, poleg zdrave hrane potrebuje še marsikaj drugega. Tudi nega in skrb za kožo sodi med tiste pomembnejše skrbi. Koža je človekov največji organ in prvi branik pred škodljivimi vplivi na vitalne notranje organe. Tu govorimo tako o vplivih letnih časov kot so ekstremne razlike v temperaturi kot denimo o škodljivem UV sevanju, ki prihaja od sonca in prav koža je tista, ki prestreže vse to. Prav zato je še kako pomembno, da je ta v dobrem stanju in, da zanjo skrbimo tudi po morebitnih poškodbah zaradi različnih zunanjih vplivov.

V osnovi poznamo 4 tipe kože, ki nam povedo kako ukrepati, da bo kar najbolje zaščitena, sijoča in zdrava. Ti tipi kože so:

  1. Masten tip kože.
  2. Suh tip kože.
  3. Mešan tip kože.
  4. Normalen tip kože.

Masten tip kože

mastna kožaZa masten tip kože velja, da ga je precej enostavno prepoznati. Koža se ves čas sveti, vidne so odprte pore in izločanje loja je dokaj intenzivno. Na eni strani je to težava, na drugi pa velja običajno, da je koža tega tipa dlje časa videti mlada in sijoča. “Lastniki” mastne kože boste to prepoznali pod svojimi prsti. Po eni strani, ker boste na blazinicah občutili masten občutek, po drugi pa, ker je koža tega tipa že na otip nekoliko debelejša.

Nega mastne kože zahteva pravilen pristop in razmišljanje v smeri “ah, saj imam tako mastno kožo, da je potrebno vse intenzivno zdrgniti” ni pravilno. Za masten tip kože je značilno, da je ta velikokrat dehidrirana prav zaradi podobnega razmišljanja. Kožo očistite z “nežnimi” mili za obraz, uporabite tonik in na koncu kožo obvezno navlažite.

Suh tip kože

suha kožaPri suhem tipu kože gre za kožo, ki je precej tanjša na otip kot mastna in je (zlasti v mladosti) videti nežna, rožnata, lepa. Z leti se suhost vidno pokaže v obliki morebitnih gubic, razpokanosti in celo površinskih ranic. Prav tako izgubi svoj mladosten videz in dobesedno kriči po vlaženju. Suha koža je lahko že prirojena, ali pa se izsuši zaradi določenih zunanjih dejavnikov, nepravilne nege in tudi prehrane.

Nega suhe kože zajema običajno čiščenje pri katerem pa resnično ne smete uporabljati ničesar na bazi alkohola, saj bi kožo na ta način le še dodatno izsušili. Karkoli počnete, počnite to v smeri, da kožo dobro nahranite, namastite in poskrbite za primerno hidracijo. Ob tem pa hidrirajte, ne le kožo, pač pa tudi sami popijte dovolj vode preko celotnega dneva.

Mešan tip kože

Mešan tip kožeTisti, ki imajo mešan tip kože (teh je največ) to kožo zelo dobro poznajo, saj se masten del navadno pojavlja na čelu, nosu in bradi, medtem ko so lica opazno bolj suha. In kako potem skrbeti za takšen tip kože?

Nega mešane kože poteka povsem enako kot je to v navadi pri drugih tipih. Začne se s čiščenjem, pri čemer lahko seveda za posamezen del uporabite nego iz opisa nege mastne in suhe kože. Vsekakor bodite pazljivi pri nanašanju različnih krem (za suho, ali mastno kožo), da ne boste denimo na masten predel še dodatno nanesli kremo za suho kožo. Zapomnite pa si, da oba tipa kože potrebujeta vlaženje.

Normalen tip kože

normalen tip kožePa se za trenutek ustavimo še pri “normalnih”. Ampak kaj za boga je normalen tip, če je tistih z mešanim največ? Za normalen tip kože velja koža, ki je videti zdrava, ne premastna in ne presuha, je nežno rožnate barve, kar pomeni, da je tudi dobro prekrvavljena.

Nega normalne kože zajema običajno umivanje z neagresivnimi mili in tolikokrat omenjeno vlaženje. Svetuje se uporaba dnevne in nočne kreme za normalno kožo, ki bo poskrbela, da bo ta še naprej ostala lepa, zdrava in sijoča.

Krema Mama Hanna ne vsebuje nobenih silikonov, barvil, parfumov, parabenov in vode.

Sestavljena je iz mineralov in zeliščnih olj:

  • Vselinum pharmacepticum,
  • Ricin oil,
  • Paran oil pharmacepticum,
  • Raps oil,
  • Lanolin,
  • Paran wax.

Zaščitite in nahranite vašo utrujeno kožo še danes!

Deli:

Morda vas zanima tudi